Business

Foto’s: Monaco Yacht Show 2012 – een bootje van 16 miljoen, maar dan heb je ook wat (1)

19-09-2012 17:47

De meest luxe botenshow ter wereld, de Monaco Yacht Show is woensdag van start gegaan. Alleen de allerduurste boten zijn hier te bewonderen. Meer dan 100 superjachten tot 90 meter lang, laten aan de 30.000 bezoekers zien wat je kunt kopen voor minstens 10 miljoen. Een mooi voorbeeld van een luxebootje is de Streamline uit Londen. Het privéjacht meet 49,30 meter en is slechts drie jaar oud. De eigenaar doet hem van de hand voor een slordige 15,9 miljoen euro. ‘Hij wil een schip dat nog luxer en groter is’, vertelt de blonde Russische Tatjana, die toekomstige kopers rondleidt aan boord.

Feesten
Maar voor bijna 16 miljoen euro heb je ook wat. Niet alleen kun je met acht gasten, plus een crew van zes personen overnachten op het schip. Er kunnen minstens 50 mensen komen feesten. Ze kunnen luisteren naar de piano in de lounge, uitrusten in de jacuzzi of even van boord met een tenderboot, om de omgeving te ontdekken. Het motorjacht haalt 18 knopen, ongeveer 33 km per uur.

Comfort
Wie liever het schip af en toe verhuurt om ook nog wat geld te verdienen maar tegelijkertijd grote reizen wil maken, doet er goed aan een kijkje te nemen op de Axantha ll. Het 43-meter lange jacht, ontworpen door het Nederlandse Vripack om lange reizen mee te maken met de hoogst mogelijke comfort. “Op dit schip zijn geen jacuzzi of piano te vinden, maar de slaapkamers zijn erg luxe met inloopkasten, kingsize bedden en veel ruimte in de badkamers. Daarnaast zijn er fitnessapparaten en een groot zonnedek”, vertelt de Roemeense Natalia Lovi.

Het schip is pas een jaar oud, dus in uitstekende staat. Dat de motoren erg weinig lawaai maken bij maximaal 14,8 knopen, is ook een pluspunt op lange reizen. Voor slechts 18,5 miljoen euro mag u het jacht zo de haven uitvaren.

Miljardairs
De luxeboten hebben geen gebrek aan aandacht. Om een rondleiding van een half uurtje te krijgen, moet je een speciale afspraak maken. Voor de miljardairs die op dit feestje afkomen, is dat echter geen probleem. Zij zijn maanden van te voren al ingepland. “We verkopen niet direct een schip, maar laten zien wat we kunnen”, vertelt Arjen Zijlmans, technisch directeur van Holland Jachtbouw.
“Het is zien en gezien worden”.
Logisch, want de meeste klanten laten uiteindelijk een jacht op maat bouwen, in plaats dat ze een tweedehandsje kopen. Toch staat Holland Jachtbouw al 15 jaar op de beurs. “Het levert uiteindelijk altijd wat op.”

Entree
De Monaco Yacht Show duurt nog tot en met 22 september en vindt plaats in de Hercule Haven van Monaco. Een entreekaartje kost 70 euro, maar de meeste mensen zijn uitgenodigd door een van de 500 exposanten. Uiteindelijk betaalt maar de helft van de bezoekers.

Tessa Heerschop doet exclusief voor DeJaap.nl verslag van de Monaco Yacht Show (MYS) 2012.