Business

Hoe deskundig zijn de huizenmarktdeskundigen?

19-12-2012 13:52

De laatste tijd krijg ik bij lezingen steeds vaker andere vragen. Ging het er in het begin vooral over welke hypotheek mensen het beste kunnen nemen en hoe je zo snel mogelijk je huis kunt aflossen, nu willen mensen opeens Mijn Mening horen. Bijvoorbeeld over de vraag of ik denk dat dit VVD-PvdA-kabinet een antwoord heeft op de economische crisis in het algemeen en de huizencrisis in het bijzonder.

Nou, nee, ik denk dus van niet. Ik denk dat het kabinet Rutte 2 niet alleen een tikje wereldvreemd en veel te technocratisch is. Maar ik ben ook van mening dat Rutte en de zijnen dit land kapot aan het bezuinigen zijn. En dat je vooraf vaak al weet dat sommige maatregelen geen effect zullen hebben of juist een averechtse uitwerking. Kijk maar naar de recente BTW-verhoging die vrijwel direct leidde tot minder omzet. Gevolg: de inkomsten van de overheid stijgen niet (zoals gehoopt) en alle producten worden tegelijk alleen maar duurder (zoals gevreesd).

“Wie bent u eigenlijk precies?” vroeg een mevrouw in de zaal die mijn naam alleen kende van de affiches en het boek Hypotheekvrij!

Ervaringsdeskundige
Wat ze eigenlijk bedoelde is: wat is mijn mening precies waard? Vier jaar fanatiek aflossen heeft van mij een ervaringsdeskundige gemaakt, maar ik ben geen professor, geen hoogleraar en geen voorzitter van een of andere belangenorganisatie op het gebied van wonen. En ik heb een paar jaar geleden ook wel eens een jeugdboek geschreven over draken en pratende bezemstelen, dus mijn fantasie slaat soms behoorlijk op hol.

Natuurlijk ga je dan braaf antwoord geven. Ik ben politicoloog (en dus kritisch), journalist (en dus dubbel zo kritisch) en planoloog (en dus weet ik wel iets van ruimtelijke ordening). Maar eigenlijk had ik moeten zeggen: wat weten de “echte deskundigen” er eigenlijk van? Welke econoom heeft nou daadwerkelijk de crisis zien aankomen of tijdig gewaarschuwd voor fors dalende huizenprijzen? Waren dat niet altijd relatief onbekende buitenstaanders? Dan denk ik niet in de laatste plaats aan Eric Mecking en Willem Middelkoop (die ik overigens nog ken uit de tijd dat hij nieuwsfotograaf was).

Conquer the Crash
Ironisch genoeg was het bij één van diezelfde lezingen in de boekhandel dat ik uit de bak met afgeprijsde titels het boek Conquer The Crash van Robert R. Prechter jr. uit 2002 viste. Hij schetst daarin niet alleen met ijzingwekkende precisie de komst en het verloop van de huidige depressie, hij doet in datzelfde boek nog een heel andere voorspelling. Niet alleen zitten de meeste deskundigen er volgens hem voortdurend naast, ze zullen ook in koor roepen dat “niemand dit had kunnen zien aankomen.”

Gerhard Hormann is politicoloog en planoloog.